Related Links

Friday, 30 March 2018

ANTTENDED JOHOR AUTISM INTERNATIONAL SUMMIT 2018

I had an opportunity to share my experiences as a caregiver for autism children. My hurdles and challenges for their education and rights.
















FAMILY QUALITY TIME WITH TAJUL IMAN AUTISM BOY

Perbezaan Ujian daripada Allah SWT kepada Ahlul Afiyah & Ahlul Musibah


Kepada temanku sekalian yang sama-sama diuji dgn anugerah anak istimewa ini sama-sama kita renung hikmah di sebalik perancangan Allah, perancang yg Maha Bijaksana. Tidak lain tidak bukan hanyalah kerana Dia ingin MEMBERIKAN YG TERBAIK BUAT KITA iaitu SYURGA yang kita RINDUKAN.

Sunday, 25 March 2018

JOHOR AUTISM SUMMIT 2018

I would be proud to tell you that I will be attending JAS 2018 at Berjaya Waterfront Hotel JB from 29-31 March 2018. I was invited as a speaker during the summit and my session will be at 2.00 pm on 31 st march at 2.00 pm.

Wish me best of luck. See you there in JB. Will keep you more updates later when I came back from JB. Insyaa Allah

Monday, 14 August 2017

Tajul Iman In School

Iman autistic boy in his class

I managed to get a picture taken by my husband to show how my son is so happy now in school. He enjoys the school activities so much. My gratitude  to his teachers at PPKI Sek Men Sura Dungun for their time and effort to educate my boy. They are giving all  their very best for my boy. May God bless you teachers! And to all the teachers out there with your day to day life with our children. 

Friday, 11 August 2017

Sambutan sederhana di Eidulfitri 2017

Alhamdulillah..segala puji bagi Allah SWT kerana mengurniakan hari kemenangan kepada kepada seluruh umat Islam. Kami sekeluarga mengucapkan Selamat hari Raya Eidulfitri dan maaf zahir batin. Kami sekeluarga bersama Muhammad Tajul Iman & Muhammad Aidil Irfan beraya di Rembau Negeri Sembilan dengan gaya sederhana..semoga Allah sentiasa menambah rahmat dan keberkatan kepada kita semua..Aamiin ya rabbill Allamin



Thursday, 15 June 2017

HAPPY BIRTHDAY SON (JUNE 15TH 2017)



Hari ini 15 Jun 2017, genap usia anakku Si Istimewa Tajul Iman 14 tahun. Saat anak-anak kalian yang seusia dengannya yang sudah ke Tingkatan 2, petah berkata-kata, Allah mengujiku dgn anak yang masih belum mampu berbicara secara normal. Selepas setahun terapi dgn bantuan anda semua, beliau dpt menghadiri terapi pertuturan (Speech Therapy) dan cara kerja (Occupational Therapy). Terima kasih. Hari ini dia sudah boleh menuturkan 2 perkataan, memberitahu apa yang dingininya. Doakan saya mampu merawat anak ini dan mendapatkan pendidikan dan terapi terbaik buatnya. Sekarang saiz Tajul Iman lebih tinggi dan besar berbanding saya. Sekarang kalau dia tantrum (mengamuk) saya masih boleh memeluknya kuat2. Tapi 5 tahun lagi? 10 tahun lagi? Takut boleh mengancam keselamatan saya kalau dibiarkan tanpa dirawat. 

Meskipun Ramadhan kali ini saya sambut dgn perubahan tingkahlaku yang agak luar biasa " dia menjerit2 "Air Air Air" sepanjang masa memenuhi ruang telinga kami. Sekali sekala mencakar mukanya, namun tak separah tahun lalu sehingga berbekas dan bernanah seperti Zombie. Kali ini cuma luka-luka kecil, walaupun agak menyakitkan mata dan jiwa saya yg tak tahan melihat darahnya keluar setiap kali dicakar mukanya.

Suaranya juga semakin besar sementelah sedang melalui peralihan usia baligh. Jeritannya agak kuat juga setiap masa. Alhamdulillah anak-anak saya yang lain sudah dapat menerima kebisingan ini. Kakak yang akan hadapi Peperiksaan SPM dan Azim yang akan menduduki peperiksaan UPSR. Doakan mereka dapat hadapi situasi ini dgn baik dgn gangguan ketika belajar dan gangguan ketika tidur juga. Mana taknya, Iman biasa stay up till morning! 

Doakan  kami sekeluarga kekal tabah dan redha dgn ujian. Syukur pengalaman yang diberikan oleh Yang Maha Kuasa kepada anak-anak saya mampu mendidik anak-anak ini dgn KESABARAN apa lagi di saat mereka berlapar di siang hari. Moga istiqomah kami dgn kesabaran mendapat redha Ilahi.

Bagi saya pula jeritannya sepanjang saya memasak di dapur, dgn kekalutan yang ada tanpa ada pembantu rumah seperti dulu kadang-kadang agak menguji kesabaran. Apa lagi waktu perlu mengejar waktu bersahur dan berbuka. Saya lihat anak ini ada kecenderungan memasak juga. I'll develop him to become a Good Chef one day. Insya Allah. 

Tapi kecenderungan memasaknya sesekali membawa kesudahan yang negatif. Pinggan mangkuk pecah, sayur dipotong hancur, serta sesekali ada menu extra dalam makanan dsb. Tengok keadaan, kalau ianya benda kotor, makanan terpaksa dilupuskan. Ingat lagi suatu ketika saya masak mee sup dan tinggalkannya di atas dapur utk mengambil pakaian di luar rumah, dia masukkan garam sebanyak-banyaknya dalam kuah. Kami akur dgn terpaksa membuang mee berkenaan dan saya masak pula masakan lain. 

Tentang hala tuju pendidikan anak ini, nampaknya Sek Men Sura yang ada Pendidikan Khas Integrasi pun nampak belum sesuai untuk mendidik Anak Autism Parah sepertinya. Anak2 Autism sepertinya kena ada sekolah khusus. Tak boleh campur dgn kanak2 istimewa lain. Lain cara pendekatannya. Justeru sehingga ke hari ini saya masih lagi belum berputus asa utk membangunkan Pusat Pendidikan Anak-anak Autism dgn modal sendiri. Saya dah tak larat nak kemukakan kertas cadangan, menghantarnya ke sana sini bagi memohon bantuan kewangan. Semuanya gagal sejak tahun 2013. Justeru kali ini usaha terkini yg kami jalankan ialah pembinaan TJL Garden Homestay di Jalan Melati. Mintak kawan2 war2kan tentang projek Homestay kami, satu sumber dana utk rawatan dan pendidikan anak2 istimewa kami. Muhammad Tajul Iman (severe Autism) dan Muhammad Aidil Irfan (mild Autism).

Anak saya Aidil Irfan pula tidak agresif spt abangnya, namun sgt lambat dari segi kemahiran motor. Apa yang dipegang sering terjatuh, pecah, atau tumpah. Ibu seperti saya selalu kena jadi seperti Cinderella setiap kali dia menumpahkan makanan di lantai. Sabar tapi SAKIT! Maklum saya cuma manusia biasa. Ada nafsu Amarah. 

Akhirnya saya sertakan bersama namecard baru dgn promosi TJL Garden Homestay di Dungun. Ada salah sikit sebab microwave sahaja tanpa "oven" tercatat di situ. Maaf atas kesilapan. Kami sedang menyediakan dapur utk emmasak juga. Tolong promote kpd ahli keluarga dan kawan2 ye. 

Sekian. Jgn lupa doakan kami. Lebih2 lagi meniti 10 malam terakhir  Ramadhan yang penuh Barakah dgn Lailatul Qadar. Bersama kita berusaha mencarinya. 

Wassalam.

NORLAILA MAT TAHIR
011-26451058







Monday, 12 June 2017

SIMPOSIUM AUTISM & ADHD di KEMAMAN (8 Mei 2017)


Alhamdulillah pada 8 Mei 2017, saya telah dijemput oleh Dr Siti Halimatus Saadiah, pakat Psikiatri dari Hospital Kemaman untuk berkongsi pengalaman bersama sekumpulan kakitangan hospital yang terdiri daripada Doktor, jururawat dan Ahli Terapi dari seluruh negeri Kuala Terengganu. Terimakasih kepada Dr Siti, Dr Aziah dan team yang bersungguh-sungguh menjemput saya berkongsi pengalaman dalam mendidik dan menguruskan kedua-dua anak istimewa penghidap Autism saya.

Banyak ilmu yang saya dapat sepanjang sehari menghadiri simposium ini. Moga perkongsian saya bersama sekalian yang hadir dapat memberikan manfaat kepada kita semua.



AUTISM & ADHD SYMPOSIUM ON MAY 8, 2017 AT MPK KEMAMAN

AUTISM & ADHD SYMPOSIUM ON MAY 8, 2017 AT MPK KEMAMAN


AUTISM & ADHD SYMPOSIUM ON MAY 8, 2017 AT MPK KEMAMAN










Sunday, 28 May 2017

RAMADHAN 2017 Ujianku berpuasa dgn anak Autism

Puasa tahun ini Tajul Iman masih berusia 13 tahun. Birthday dia tak lama lagi, 15 Jun. 14 tahunlah anak ini pada bulan Jun nanti. Insya Allah jika aku masih diberikan peluang menjaga amanah dan hadiah dariNya ini. Ingin kurakamkan kpd semua beberapa cerita yg gembira, sedih dan menguji kesabaranku. Baru 2 hari Ramadhan. Inilah diari mereka:


Pada usia ini Tajul Iman masih belum mampu memahami apa erti Ramadhan dan puasa. Namun hatiku amat tersentuh. Malam Ramadhan yang pertama selepas ayahnya ke mesjid utk solat terawih malam pertama, aku di rumah bersamanya. Pelik, dia tak tahu membaca, menulis jauh sekali. Tatkala aku ke dapur menyediakan juadah utk bersahur, keluar dari mulutnya "sahur sahur sahur sahur" ikut macam gaya bekas bibiknya memanggil kami bersahur tidak lama dahulu. Maha suci Allah. Anak ini dapat merasakannya. Ini Ramadhan.....

Berpuasa keesokan harinya, anak ini jadi ujian pula kpd adik beradiknya yang lain. Mana tidaknya, dia makan dan minum di siang hari. Aku nasihatkan Azim, the only one normal son I have (in between Iman and Irfan), he's 12. Azim nampak sgt lembik sampai ke petang. Aku ingatkan dia supaya bersabar. Ini semua ujian Allah buat org yang berpuasa. Namum Irfan yg mild Autism berjaya digugat oleh Iman. Jam 10 pagi dia mintak makan. Adik janji "ecok adik puasa" katanya. Bukan main marah Si Azim, 

Waktu berbuka kueh yang ku bheli buat makan berbuka terlebih dahulu dah di"cukai" Iman. Aku lupa menyembunyikannya. Seperti tahun-tahun sebelumnya anak ini makan dgn byk sekali. Gemuk metong kata org Tganu dia waktu puasa tahun lepas. Tak tahulah tahun ini. Kesan Risperidone yang aku gunakannya setiap mlm supaya dia boleh tidur awal rupanya terbukti menyebabkannya menjadi obes. Apa nak buat. Kali ini aku harus cari masa, Promote exercise not just to Iman but to the whole family! Ada hikmah atas setiap yg diturunkan oleh Allah buat kita semua.

Ujian paling berat dgn Tajul Iman tahun ini ialah cara dia "provoke" aku. Tatkala aku yg sedang kelam kabut menyediakan juadah berbuka, dia hampiri aku dengan meletakkan jarinya ke pipi dan mengugut selang 10 ke 15 minit menghampiriku yg sedang sibuk memasak dgn berkata :cakar cakar". Begitulah secara berterusan setiap kali aku di dapur utk menyediakan juadah sahur mahupun berbuka. "Istiqomah pulak budak ni mencakar mukanya hingga berdarah," bisik hati kecilku. Baru 2 hari Ramadhan, pipi kanannya dah bengkak dan bernanah dicakar. Pening kepala, sakit  hati, geram, semua perasaan ini terpaksa ku tahan. Sabar jelah. Moga Allah berikanku kesabaran dan supaya aku sentiasa melihat akhiratku setiap kali aku melihatnya.

Bagi Irfan pula hari ini seperti yg telah dijanjikan kemarin, memang dia betul-betul bangun sahur dan berpuasa. Ternyata anak Autism ni tak pandai berbohong. Syukur 2 minggu Ramadhan kali ini sekolah cuti, dan anak-anak ini pun nampaknya gembira sekali. Harapnya  pada masa kan datang Kementerian Pendidikan dpt merangka cuti sebegini di awal Ramadhan setiap tahun. 

Hatiku sekali lagi tercuit dgn pertanyaan Irfan sejak pagi tadi, Geli perutku bila dia tanyakan soalan-soalan seperti:

'Bu kelip mata batal puasa tak?"

'Bu kentut batal puasa tak?"

'Bu kencing batal puasa tak?"

Hai berat gini. Dari pagi tadi muntah aku. Last sekali dia main komputer tak berhenti dari pagi aku pun terfikir. Aku kata:

"Dik main komputer lama2 batal puasa"... Berhasil... Berhenti terus dia menggunakan komputer tu. Rupanya ada anak begini kita sebagai parents kena SMART juga sesekali dalam berhadapan dgn anak-anak begini.....